Светска здравствена организација: “Поради неуспешна стратегија ќе умрат…“

3.12.2022
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Светска здравствена организација: “Поради неуспешна стратегија ќе умрат…“

Неуспесите во стратегиите за борба против Ковид-19 оваа година продолжуваат да создаваат совршени услови за појава на смртоносна нова варијанта, во време кога делови од Кина се сведоци на зголемување на бројот на инфекции“, рекол Светскиот секретар за здравство.

Генералниот директор на СЗО, Тедрос Аданом Гебрејесус, го промени тонот со изјавата само неколку месеци откако рече дека светот никогаш не бил подобро поставен да стави крај на пандемијата.

“Ние сме многу поблиску до тоа да можеме да кажеме дека вонредната фаза на пандемијата е завршена, но сè уште не сме таму“, рекол Тедрос во петокот.

Недостигот на тестирање и вакцинација продолжува да создава совршени услови за појава на нова загрижувачка варијанта што може да предизвика значителна смртност“, рекол Тедрос.

Бројот на заразени во Кина урива рекорди и по неколку месеци пад почна да расте во делови од Велика Британија.

Понатамошното олеснување на задолжителното тестирање за коронавирус и условите за карантин беа дочекани во делови од Кина во петокот со мешавина на олеснување и загриженост, бидејќи стотици милиони луѓе чекаат очекувана промена во националната политика за вируси по широките социјални немири.

„Иако КОВИД 19 и грипот може да бидат благи инфекции за многумина, не смееме да заборавиме дека тие можат да предизвикаат сериозни болести или дури и смрт за најранливите во нашите заедници“, предупреди Мери Ремзи, директорка на програмите за јавно здравје во здравствената безбедност на ОК. Агенција.

СЗО ги повика владите ширум светот да се фокусираат на досегнување на ризичните групи, како што се луѓето над 60 години и оние со други болести, за да се вакцинираат.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата